Bredband

Föreningens medlemmar har tillgång till fast bredband 1000/1000 Mbit/s. Bredbandet levereras av Bredband2.

Kom igång med bredbandet

Ha personuppgifter till hands. Kontakta styrelsen via mail för att mottaga en aktiveringsguide.

  1. Köp en nätverkssladd i en dator- eller elektronikbutik, välj en längd och färg som passar din lägenhet.

  2. Koppla sladden mellan datorn och bredbandsuttaget (se bilder nedan). Vi rekommenderar en direktansluten dator men det fungerar i de flesta fall även via ett trådlöst nätverk, till exempel om du ansluter via en router och använder en laptop, mobil eller surfplatta. Om du inte direktkopplar en dator rekommenderar vi att du startar om routern innan du påbörjar registreringsprocessen.

  3. Öppna din webbläsare och följ aktiveringsguiden. Om du inte har tillgång till Internet nu och kan nå beställningssidan, följ supportguiden nedan.

Vill man ansluta flera datorer behöver man en så kallad router. Dessa går att köpa från några hundralappar och medför också en ökad säkerhet. De kommer för det mesta också med möjlighet till egen trådlös anslutning vilket gör att du slipper ha nätverkssladden inkopplad i datorn. Väljer man att använda trådlös kommunikation är det viktigt att se till att använda säker anslutning, så kallad WPA-kryptering. Trådlös utrustning som använder 5 GHz-bandet rekommenderas, se övriga råd.

Övriga råd

En vanlig rekommendation vid bredbandsanslutning är att man skaffar ett antivirusprogram till sin dator. Det finns fullgoda sådana som är gratis, och andra som kostar. Om man väljer det senare alternativet brukar man få tillgång till telefonsupport. Det är också viktigt att hålla operativsystem och programvara uppdaterad.

Om du har en router med trådlöst nätverk och tycker att täckningen på någon plats i lägenheten är dålig kan det bero på att den är dåligt placerad eller att du och dina grannar har äldre routrar. Dessa konkurrerar om ett fåtal radiokanaler och kan därför störa varandra. Du kan prova att flytta routern så att det är så lite materia mellan denna och de platser där du upplever problem. Du kan också prova att byta kanal enligt routerns bruksanvisningar. Det kan också vara värt att skaffa en router som kan använda det betydligt störningssäkrare 5 GHz-bandet, om din bärbara utrustning stödjer det.

Om bredbandet inte funkar

  1. Dubbelkolla att nätverkssladden sitter i ordentligt.

  2. Starta om dator och eventuell router.

  3. Om du har en router installerad mellan bredbandsuttaget och datorn:

   1. Kolla de medföljande instruktionerna för denna.

   2. Ring tillverkarens eller försäljningsställets kundtjänst

  4. Ring Bredband2 kundtjänst.

Om inget av detta hjälper, fråga dina grannar/släkt/vänner om hjälp eller kontakta styrelsen efter arbetstid.

Bredbandsuttaget

Bredbandsuttaget sitter i de flesta lägenheter i närheten av ytterdörren. Plocka först bort det lilla locket, sätt sedan i nätverkssladden och sätt därefter tillbaka locket. Se bilder: