Om föreningen‎ > ‎

Bredband

Föreningens medlemmar har tillgång till fast bredband 100/100 Mbit/s. Bredbandet levereras av Riksnet.

Kom igång med bredbandet

Inga särskilda uppgifter behövs.

 1. Köp en nätverkssladd i en dator- eller elektronikbutik, välj en längd och färg som passar din lägenhet.
 2. Koppla sladden mellan datorn och bredbandsuttaget (se bilder nedan).
 3. Starta om datorn.
 4. Öppna din webbläsare, om du inte har tillgång till Internet nu följ supportguiden nedan.
Vill man ansluta flera datorer behöver man en så kallad router. Dessa går att köpa från några hundralappar och medför också en ökad säkerhet. De kommer för det mesta också med möjlighet till egen trådlös anslutning vilket gör att du slipper ha nätverkssladden inkopplad i datorn. Väljer man att använda trådlös kommunikation är det viktigt att se till att använda säker anslutning, så kallad WPA-kryptering. Trådlös utrustning som använder 5 GHz-bandet rekommenderas, se övriga råd.
Det finns även möjlighet till olika tjänster genom Riksnets kundportal. Man kan bland annat skaffa epostkonton och lägga upp egna hemsidor. Man bör dock tänka på möjligheten att föreningen väljer en annan bredbandsleverantör i framtiden och att dessa tjänster då inte kan utnyttjas. För att använda kundportalen behöver du uppgifterna som du fått från Riksnet. Har du inga uppgifter, kontakta Riksnets kundtjänst.

Övriga råd

En vanlig rekommendation vid bredbandsanslutning är att man skaffar ett antivirusprogram till sin dator. Det finns fullgoda sådana som är gratis, och andra som kostar. Om man väljer det senare alternativet brukar man få tillgång till telefonsupport. Det är också viktigt att hålla operativsystem och programvara uppdaterad.
Om du har en router med trådlöst nätverk och tycker att täckningen på någon plats i lägenheten är dålig kan det bero på att den är dåligt placerad eller att du och dina grannar har äldre routrar. Dessa konkurrerar om ett fåtal radiokanaler och kan därför störa varandra. Du kan prova att flytta routern så att det är så lite materia mellan denna och de platser där du upplever problem. Du kan också prova att byta kanal enligt routerns bruksanvisningar. Det kan också vara värt att skaffa en router som kan använda det betydligt störningssäkrare 5 GHz-bandet, om din bärbara utrustning stödjer det.

Om bredbandet inte funkar

 1. Dubbelkolla att nätverkssladden sitter i ordentligt.
 2. Starta om dator och eventuell router.
 3. Om du har en router installerad mellan bredbandsuttaget och datorn:
  1. Kolla de medföljande instruktionerna för denna.
  2. Ring tillverkarens eller försäljningsställets kundtjänst
 4. Ring Riksnets kundtjänst.
Om inget av detta hjälper, fråga dina grannar/släkt/vänner om hjälp eller kontakta styrelsen efter arbetstid.

Bredbandsuttaget

Bredbandsuttaget sitter i de flesta lägenheter i närheten av ytterdörren. Plocka först bort det lilla locket, sätt sedan i nätverkssladden och sätt därefter tillbaka locket. Se bilder: